Ajankohtaista

Tulevia tilaisuuksia, tapahtumia, konferensseja

Terveydenhuoltotutkimuksen päivät

Kestävä terveydenhuolto
7.-8.11.2019 Tampere

EPH 2019 Marseille

12th European Public Health Conference "Building bridges for solidarity and public health"
20.-23.11.2019 Marseille, Ranska

ESHMS 2020 Uppsala

18th biennial European Society for Health and Medical Sosiology  Conference "Imagining beyond crisis: health, society, medicine"
27.-29.8.2020 Uppsala, Ruotsi
Abstraktien jättöaika päättyy 22.12.2019

Kutsu yhdistyksen syyskokoukseen

Sosiaalilääketieteen yhdistys ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 7.11.2019 alkaen n. klo 17 osoitteessa Lääkärinkatu 1, Tampere (Arvo-rakennus, luentosali F114). Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kokoukseen!

Syyskokouksessa käsiteltäviä asioita ovat yhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2020, yhdistyksen ensi vuoden talousarvio sekä jäsenmaksujen määrittäminen ensi vuodelle. Kokous myös päättää yhdistyksen hallituksen kokoonpanon (puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä kymmenen varsinaista ja viisi varajäsentä). Hallitus valitaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Kaikki halukkaat yhdistyksen jäsenet voivat asettautua ehdolle hallitukseen kokouksessa tai ilmoittamalla asiasta etukäteen yhdistyksen sihteerille. Lisäksi syyskokouksessa valitaan vuoden 2020 toiminnantarkastajat ja varatoiminnan tarkastajat. Syyskokouksen esityslista on lähetetty jäsenille osana syksyn jäsenkirjettä PDF iconSLYsyyskokous2019_esityslista.pdf.  

Kirjoituskutsu SLA

kuvituskuva sosiaalilääketieteellisen aikakauslehden kirjoituskutsuun rokotus ennen ja nyt -teemanumeroon

Rokottaminen on ollut kansanterveyden kannalta mullistava sairauksien ehkäisykeino Edward Jennerin 1790-luvulla tunnetuksi tekemästä ensimmäisestä isorokkorokotteesta lähtien. Yhteiskunnalliseen keskusteluun on kuitenkin noussut enenevissä määrin myös rokotekriittisiä puheenvuoroja. 

Rokottamisessa kietoutuvat yhteen, mutta toisinaan joutuvat myös törmäyskurssille globaali ja kansallinen terveyspolitiikka, inhimilliset ja ei-inhimilliset toimijat, yksilön vapauden ja vastuun kysymykset, erilaiset sairautta ja terveyttä koskevat ymmärrykset ja kokemukset sekä kulttuuriset arvot ja maailmankuvat.

Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti kutsuu aiheesta kiinnostuneita eri alojen tutkijoita kirjoittamaan vuonna 2020 julkaistavaan teemanumeroon "Rokotus ennen ja nyt" vertaisarvioitavia, empiirisiä tai teoreettisia, tutkimusartikkeleita tai puheenvuoroja, jotka voivat käsitellä esimerkiksi:

• rokotteiden, rokottamisen ja rokotukseen suhtautumisen historiaa,
• rokotteita ja rokottamista poliittisina ja kulttuurisina teknologioina ja käytäntöinä,
• eri ryhmien kokemuksia ja käsityksiä rokotuksista ja vastustuskyvystä, tai
• rokotteista käytyä yhteiskunnallista keskustelua tai terveystaloustieteellistä näkökulmaa.

Lähetä enintään 250 sanan abstrakti kirjoituksesta osoitteeseen editor@socialmedicine.fi viimeistään 30.11.2019. Teemanumeroon liittyvät mahdolliset kysymykset voi osoittaa myös samaan osoitteeseen. Teemanumeron toimittavat Johanna Nurmi ja Pia Vuolanto.

SLY:n kevätseminaari 2019

Yhdistyksen kevätseminaari "Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset" järjestettiin 13.5. Helsingissä. Kiitos kaikille puhujille ja osallistujille! Palautetta tilaisuudesta ja esimerkiksi ehdotuksia tulevien seminaarien aiheiksi voi lähettää osoitteeseen sihteeri@socialmedicine.fi.

Tilaisuudessa kuultujen esitysten materiaalit saatavissa ältä.

SLY:n matkastipendi tutkijoille

Yhdistyksen matkastipendihaku 2019 on päättynyt. Vuonna 2019 jaetaan 1-3 stipendiä, yhteissummaltaan enintään 3000 euroa. 

SLY:n opinnäytyöpalkinto 2019

SLY jakaa tänä vuonna kolmatta kertaa tunnustuspalkinnon korkeatasoisesta sosiaalilääketieteellisestä opinnäytetyöstä. Palkinnon suuruus on 200 euroa.

Ehdotusten jättöaika on päättynyt elokuun lopussa. Palkinnon saaja julkistetaan Terveydenhuoltotutkimuksen päivillä 7.11.2019.

Tiedon tähden - Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti mukana kotimaisten tiedelehtien kiertueella

SLA osallistuu ensimmäistä kertaa järjestettävälle Tiedon tähden- kiertueelle, jonka tavoitteena on tehdä lehtiä tutuksi korkeakoulujen opettajille ja opiskelijoille. Suomen tiedekustantajien liiton rahoittama tapahtumakiertue käynnistyy Oulusta 25.2.2019 ja jatkuu maaliskuussa Turkuun, Jyväskylään, Rovaniemelle ja Poriin, sekä huhtikuussa Joensuuhun ja Kuopioon. Tapahtumien ohjelmissa on mm. asiaa lehden tekemisestä, lehtien esittelyjä ja kirjoittajakoulutuksia. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja tiedekustantajien liiton sivuilta.

Vuosilaskutus käynnissä!

SLY:n vuosilaskutus 2019 käynnistyy viikolla 8 (18.2. eteenpäin). Jos olet rekisteröitynyt jäsenrekisteripalvelu Membookin käyttäjäksi, saat viestin laskustasi sähköpostiisi. Linkin kautta pääset maksamaan laskun verkkomaksuna. Jos laskussa on jotain muutettavaa tmv., ota yhteyttä jasensihteeri@socialmedicine.fi.

Membookiin kirjautumattomat jäsenet saavat jäsenmaksulaskunsa paperisena postitse.

SLY mukana Ljubljanan kannanotossa

SLY osallistuu allekirjoittajana European Public Health Associationin (EUPHA) ja Slovenian kansanterveysinstituutin luomaan Ljubljanan kannanottoon, joka peräänkuuluttaa poliittista sitoutumista terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi. Tietoa kannanotosta löydät EUPHA:n sivuilta täältäPDF iconLjubljana_statement-_final.pdf

Jäsenrekisteripalvelu 

SLY käyttää jäsenrekisteripalvelu Membookia. Membookissa jäsenet pääsevät ylläpitämään tietojaan, maksamaan laskut ja lukemaan viestit yhdestä paikasta. 

Kaikille jäsenille, joilla on sähköpostiosoite jäsenrekisterissämme, on lähetetty kutsu liittyä Membookin käyttäjäksi. Viestin linkin kautta pääset rekisteröitymään palvelun käyttäjäksi. Jos tarvitset uuden kutsulinkin, ota yhteyttä sihteeri@socialmedicine.fi.

Jäsenet, jotka eivät Membookiin kirjaudu, saavat vuosittaisen jäsenlaskunsa paperisena postitse kuten aiemmin. Membookin suurin etu on kaipailtu verkkolaskutuksen ja -maksamisen mahdollistaminen.

Kirjamyynti

SLY myy 2016 ilmestynyttä uusintapainosta Heikki Wariksen kirjaklassikosta ”Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle” edulliseen jäsenhintaan 15e (ovh. 29e). 

Heikki Waris oli suomalaisen sosiaalipolitiikan grand old man, professori ja akateemikon arvonimen saanut tieteenharjoittaja. Hänen 1930-luvulla kahdessa osassa julkaistu väitöskirjansa on nyt saatavilla lyhentämättömänä versiona, johon on lisätty valokuvaliite sekä Tarja Halosen esipuhe. 

Noutomyynti (Hki keskusta, Unioninkatu 22 etukäteen sovittavana aikana) tai postitse (toimituskulut lisätään hintaan). Tilaukset ja lisätiedot sihteeri@socialmedicine.fi

European Public Health Association (EUPHA): kuukausittaiset uutiskirjeet

EUPHA Newsletter 10 - 2019
EUPHA Newsletter 8 - 2019
EUPHA Newsletter 7 - 2019
EUPHA Newsletter 6 - 2019
EUPHA Newsletter 5 - 2019
EUPHA Newsletter 4 - 2019
EUPHA Newsletter 3 - 2019

Vanhempia uutiskirjeitä saatavilla sihteeri@socialmedicine.fi

World Federation of Public Health Associations: uutiskirje

WFPHA Newsletter October 2019
WFPHA Newsletter August 2019
WFPHA Newsletter June 2019
WFPHA Newsletter March 2019
WFPHA Newsletter February 2019
WFPHA Newsletter December 2018